ponedjeljak, 25. lipnja 2012.

najslusanije vrste muzike u BiH

To su:pop,rock,punk,metal,tehno,house,elektronska,sevdah,narodna i na zalost je to ovaj novi pokret u muzici tzv.etno muzika.

U Bosni u Hercegovini muzika ima svoj znacaj,ne mogu reci veliki,ali postoji taj znacaj medju mladjim stanovnistvom.

Sevdalinka
to je tradicionalna bosanska pjesma koja je zastitni znak bosanske historije.( SEVDAH-LJUBAV)
Najpoznatiji izvodjaci sevdalinke su Zaim ImamovićSafet IsovićNada MamulaBeba SelimovićZehra DeovićNedžad Salković, a danas zvuke sevdalinke svijetom pronose veoma uspješni ansambli poput mostarkog "Mostar Sevdah Reuniona", te Jadranka Stojaković i Nedžad Imamović.


Narodna muzika

Narodna muzika, tzv. novokomponovana muzika ili jednostavno folk (njem. Volk - narod) naziv je muzičkog žanra, koji se u Bosni pojavio tokom 1970-ih, a znatnije proširio u narednih 20-ak godina, da bi u potpunosti preuzeo primat na muzičkoj sceni kod nas.  
Najpoznatiji izvodjaci ove vrste muzike su: Halid Beslic,Haris Dzinovic,Henka Paldum,Lepa Brena(Fahreta Jahic).

Ova muzika je najcesca u kaficima BiH,isto kao i njena "podvrsta" TURBO FOLK. 
Ozbiljni muzički kritičari pojavu turbo folka nazivaju pojavom općenarodnog kiča i muzičkog šunda, čije je porijeklo Srbija. U govoru urbanih masa u Jugoistočnoj Evropi turbo folk se pejorativno naziva još i ćirilica. Ova vrsta muzike izrazito je komercijalna i sa općim propastom tranzicijskih društava od Hrvatske, preko Bosne, do Srbije i Makedonije proširila se i u sredine i do ljudi, koji takvu vrstu muzike ne bi slušali u normalnim građanskim uvjetima. Turbo folk je muzika sive mase slušalaca, koji su s ratovima na Balkanu izgubili svaku iluziju i nade u život kakav su primjerice vodili njihovi roditelji za vrijeme socijalističke Jugoslavije, kada su urbane slušaoce orijentirali prema ozbiljnijoj muzici ili prema festivalimaSanremo i Eurosong. Turbo folk na muzički način oslikava sistem poremećenih vrijednosti na jugoistoku Evrope. Predstavnici turbo folka u Bosni i Hercegovini su: Šemsa Suljaković, Ferid Avdić, Kemal Malovčić, Asim Bajrić i drugi.
Ova vrsta muzike nasu mladez unistava u svakom smislu,ali sta je tu je... To se ne moze objasniti ljudima,misle da su najpametniji i ne zele da suradjuju. 
Mladim u BiH je dovoljna samo "kafana" da bi slusali zargonski receno "dzigaru". Ne bi im bilo bolje da se organizuje neki veliki festival raznih muzicara,raznih vrsta muzike koji bi trajao par dana. NE!!! 
Dok je kafane i "pjevaljki" dobro je...
Stvarno nikako ne mogu da shvatim takva razmisljanja... :(
Pa evo samo uporedite ova dva snimka i bit ce vam sve jasno... Sta je bolje?
ovo???
ili ovo???


uzela sam dva primjera koja su mi prva pala na pamet,iako ima tu jos bezbroj primjera.
Ali ne,ljudi ne mogu slusati zabranjeno pusenje a kamo li nesto "strano" i zesce... Zalosna istina... :(


Zabavna
Zabavna muzika se na domaćoj sceni pojavila veoma stidljivo, a razlog je bio to što joj je nedostajala muzička infrastruktura, odnosno državni radio i televizija, lokalne radio stanice, domaći festivali, revijalni mediji, te diskografske kuće. Stvaranjem ovog okruženja, čije su koordinate činili RTV Sarajevo, diskografske kuće "Diskoton" i "Sarajevodisk", festivali poput "Vašeg šlagera sezone" i revije "Ven", stvoren je put bržem razvoju zabavne muzike u Bosni i Hercegovini. Sarajevo je postalo muzički centar iz kojeg su potekla velika imena domaće zabavne muzike i šlageristike.
Najznačajniji predstavnici među solistima su Sabahudin Kurt, Mahir Paloš, Davorin Popović, Kemal Monteno, Zdravko Čolić, Jadranka Stojaković, Neda Ukraden, Željko Bebek,Mladen Vojičić Tifa, Alen Islamović, Dino Merlin, Ismeta Krvavac, Jasna Gospić, Zerina Cokoja, Mugdim Avdić Henda kao i Amila Glamočak, Alma Čardžić, Mija Martina, Igor Vukojević, Boris Režak, Al Dino, Tinka Milinović te Rezonansa, Kamen na kamen, Mirzino jato, Konvoj, Erogene Zone, Fuad Backović Deen i drugi.
Iz Bosne i Hercegovine porijeklo vuku i: Dragan Stojnić, Ibrica Jusić, Krunoslav Slabinac, Bisera Veletanlić, Senka Veletanlić, Ivo Fabijan, Boris Novković, Ivan Mikulić, Romana, "Femminem", Ružica Čavić.
U bivšoj Jugoslaviji, a i danas, Bosna i Hercegovina se izdvaja cijelim nizom veoma uspješnih pop i rock sastava među kojima su najpopularniji: "Indexi", "Bijelo dugme", "Ambasadori", "Teška industrija", "Plavi orkestar", "Crvena jabuka", "Zabranjeno Pušenje", "Divlje Jagode", "Dino Merlin", "Hari Mata Hari" i drugi.

Ma imali smo sve,ali kad se Juga raspala vecina je pobjegla i ostavila nas da se borimo sami s neprijateljima... Svaka cast izuzecima... Znamo mi vrlo dobro ko je ostao da cuva nasu BOSNU PONOSNU :) Hvala vam puno na tome,ne zelim Vas imenovati da ne bi doslo do nekih nesuglasica,ali svako ko je razuman zna o kome ja ovdje pricam :)
sta da vam kazem,slika govori hiljadu rijeci...

Idemo dalje...

Urbana muzika

Bosna i Hercegovina je i jedna od prvih zemalja alternativne i urbane kulture u regiji, koja se može pohvaliti veoma kreativnom i mladom scenom. Ovdje u prvom redu valja spomenuti našeg najpoznatijeg hip-hop pjevača Edina Osmića, poznatijeg kao Edo Maajka, čija slava prelazi i područje Balkana. Ostali važniji MC-iji su: Frenkie, Sani, Mayer, Hamaz, Billy, te grupe: "Mučenička grupa", "Disciplinska komisija", i druge.

Punk muzika

Punk, izvorno iz engleskog jezika, starija je nego što se misli(oni koji ne znaju). Pojavljuje se već u nekim djelima Shakespeare-a i označava prostitutku. Punk uglavnom i danas označava nešto bezvrijedno, nisko iako je nesto ogromno. Danas, i u kontekstu muzike, pod riječju Punk se podrazumijeva osoba koja se ne prilagođava važećim društvenim normama. U sferi muzike, naziv punk-rock je uveden od strane Lenny Kaye-a, gitariste grupe Patti Smith group. Kao muzički pokret, subkultura, podvrsta rock muzike Punk sredinom '70-ih godina 20. stoljeca nastala u Engleskoj i uskoro doživljava svoj međunarodni proboj, posebno u Americi. Predstavnici ovog muzičkog pravca u Bosni i Hercegovini su: Ofsajd. 
u komsijskim drzavama ima jos dosta punk bendova kao sto su: KBO,NECU!!!,ELEKTRICNI ORGAZAM,UPS,ISPAD,SAHT,HLADNO PIVO,ATHEIST RAP,SIX PACK...

Heavy metal

Heavy metal je vrsta muzike karakterizirana agresivnim i brzim ritmovima, gitarističkim distorzijama i virtuoznim solažama. Korijeni heavy metala leže u hard rocku usmjerenom na gitaru i bubnjeve. Heavy metal je na vrhuncu bio tokom osamdesetih. Predstavnici su: Formula 4.
Ima tu jos puno puno bendova koji su alternativni i svaka im cast :)
na dnu stranice se nalazi anketa pa ako zelite mozete dati svoj vote :))

Nema komentara:

Objavi komentar